Een zonneboiler: wat is het? En wat zijn de voordelen?

26 april 2024

Een mooie ontwikkeling: bij steeds meer nieuwbouwprojecten worden duurzame installaties gebruikt. De zonneboiler is daar één van. Hiermee wordt zonne-energie gebruikt voor het opwarmen van water, waarmee je flink bespaart op je energieverbruik.

Bij het verwarmen van water met een zonneboiler is er geen sprake van CO2-uitstoot. Zo lever je met een zonneboiler een mooie bijdrage aan het milieu. Daarnaast scheelt deze installatie je een hoop geld, gezien je minder energie verbruikt.

Hoe werkt een zonneboiler?
Wordt er een zonneboiler in je nieuwbouwwoning geplaatst, dan vind je deze op het dak van je woning. De zonneboiler bestaat uit één of meer zonnecollectoren op het dak. In de collectoren zit een speciale vloeistof, welke wordt opgewarmd door de zon. De vloeistof, welke wel 90 graden kan worden, wordt via een leiding naar een speciaal vat gepompt. De vloeistof geeft vervolgens warmte af aan het water in het vat en het water gaat ook nog door een naverwarmer. Het warme water uit het vat kun je nu gebruiken voor bijvoorbeeld een heerlijke douche.

Besparing met een zonneboiler
Naast het duurzaam verkijgen van warm water, is het ook goed voor de portemonnee. Gemiddeld bespaar je met een zonneboiler de helft op je jaarlijke kosten voor warm water. Natuurlijk geldt: hoe meer water je verbruikt, hoe groter het voordeel. In euro's komt dit neer op een gemiddelde jaarlijkse besparing van € 300,-.

Vaak worden zonneboilers geplaatst in combinatie met zonnepanelen. Zo wordt de uitstoot van CO2 nog meer vermindert en bespaar je dubbelop. Heb je een nieuwbouwproject op het oog, dan kun je in de specificaties van de woningen terugvinden welke installaties worden geplaatst.